26.12.2018

Gluteeniton voitaikina

Rupesin tänään näin joulunajan kunniaksi kokeilemaan voitaikinan tekemistä.

Taustaksi kerron vähän itsestäni. Kärsin ärtyvän suolen syndroomasta ja siihen liittyy gluteeniyliherkkyys sekä iso nippu muita yliherkkyyksiä. Lisäksi mukana on pari allergiaa, jottei vaan olisi elämä liian helppoa. Ruokavaliovaivaisena koen monesti, että syöminen on hankalaa ja usein ruoka, jota minulle tarjotaan on mautonta tai jopa hirvittävän makuista, plus että kovin usein informaatiosta huolimatta se on minulle sopimatonta ja siitä pääsee sitten kärsimään jälkikäteen. Ehkä hankalinta muualla kuin kotona syömisessä on se, että tarjoomuksista kieltäytyminen on niin vaikeaa. Olen harjoitellut sitä varten vuorosanojakin. Miltä "Ei kiitos, en halua huutaa tuskasta ensi yönä" kuullostaisi?

Äitini on opettanut minulle jo pienestä pitäen ruoanlaittoa ja leipomista. Asuimme maalla ja meillä oli suurimman osan aikaa kanoja ja välillä sekalainen seurakunta eläimiä. Emme olleet varsinaisesti maanviljelijöitä, mutta meillä oli pottupelto, kasvimaa, omenapuita ja marjapuskia. Lisäksi metsään pääsi takapihalta. Ja etupihalta myös. Muutimme maalle, kun olin kahdeksanvuotias. Sain oppia taloudenpidosta asioita, joista moni kaupunkilaistyttö ei pääse edes kuulemaan. Onnistuin myös hankkimaan rennon otteen leivontaan ja ruuanlaittoon. Opin alunperin käyttämään ihan tavallisia jauhoja - vehnää, ruista, ohraa - ja nyt on sitten pitänyt opetella niiden korvikkeita. Voin käyttää perunaa, maissia, tapiokaa ja psylliumia jauhoina. Psylliumilla saa onneksi jonkin verran sitkokorviketta taikinaan, myös Pofiber (perunaa) auttaa vähäsen. Silti tahtoo olla vähän vaikeaa saada koossa pysyvää taikinaa aikaiseksi. Toisaalta aina on muffinivuoat - jos tehty taikina ei sovellu kaulimiseen, sitä voi taputella muffinivuokiin ja heittää täytteet päälle.


Gluteeniton voitaikina (tortut)

I
250 g voita
250 g Lidlin 4,5% maitorahkaa

II
0,5 dl heraproteiinia
0,5 dl tapiokatärkkelystä
0,5 dl Pofiberiä (Semper)
0,5 dl maissitärkkelystä
1 dl perunajauhoja
1 dl keltaisia maissijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl psylliumia

- Sekoita keskenään I (voi ja maitorahka).
- Sekoita keskenään II (kuivat aineet).
- Nypi I ja II keskenään sekaisin.


- Pane taikina vetäytymään jääkaapiin.
- Kaulitse jäähtynyt taikina levyksi.
- Höylää kylmästä voista juustohöylällä siivuja ja asettele ne toiselle puolen taikina. Taita taikina ensin kerran ja sitten uudemman kerran niin monta kertaa, että siitä tulee mukava paksu neliö, jota on helppo kaulita. Kaulitse taikina uudestaan levyksi ja lisää taas voisiivuja ja taittele ja kaulitse taas levyksi.
- Nyt voitaikina on valmis käyttöön.
- Voit sivellä valmiit luomuksesi kanamunalla ennen uuniin laittamista. Paista kypsäksi 175°C - 250°C. Eläkä polta. Minä käytin leivinuunia ja lämpö oli noin 225°C, noin seitsemän minuuttia ja kääntö (pellit oli vielä auki, ei paistu tasaisesti ennen kuin ne on saatu sulki) + viitisen minuuttia vielä.




Täytin omat torttuni luumu-, omena- ja mansikkamarmeladia. Merkitsin näppärästi kirjaimilla, jotta ei tule yllätyksenä täyte (inhoan luumua, ne on miehelle). Lopputaikinasta tekaisin kuppileivoksia, joissa on mansikka- ja omenamarmeladia.




Kuten näkyy, tortut eivät kohonneet kovin paljon. Hyviä ne kuitenkin ovat! Eikä tuo ulkonäkö kovin paha ole, voisi näitä vieraille tarjota (paitsi jos heillä on laktoosi-intoleranssi).

Lueskelin ennen tämän reseptin kehittelyä useampiakin gluteenittomien torttujen ohjeita. Niissä oli kuitenkin kaikissa jotain sellaista, mitä en voi käyttää tai jota nyt ei sattunut olemaan kaapissa. En lähtenyt asioikseen hakemaan lehtevyyttä, vaan ihan tavallista voitaikinapohjaa, jota voisin jatkossakin käyttää vaikka piirakkapohjana tai tehdä pasteijoita tai vastaavia. Niin että kyllä tämä sen asian ajaa! Taikina oli yllättävän helppo kaulittava - ei toki lähelläkään perinteistä vehnäjauho-voitaikinaa, mutta tulos ei ollut pelkkiä murusia kaulimessa, alustassa ja ympäriinsä.

Käytin kaavilointiin maissitärkkelystä. Se oli virhe. Jauho oli aivan liian ohkaista, mutta olinpa sitten liian laiska, jotta olisin kesken vaihtanut jauhot. Olen aiemmin käyttänyt paljonkin erästä kaurapohjaista jauhoseosta, vaan kaura kun on riidoissa minun mahani kanssa, niin sitä en sitten halunnut käyttää. Ehkä keltainen maissijauho tai pofiber olisi sopinut paremmin kaavilointiin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro, mitä on mielessäsi! Voit myös lähettää suoran viestin osoitteeseen ranys.tuunainen@iki.fi